November 23, 2010

merapu



kadang2 bila kita berfikir sesuatu atau berimaginasi
boleh timbul pelbagai perkara yg baik atau buruk..
bergantung kepada apa yg kita fikirkan.....

contohnya ...pekerja kedai 24jam (7elevan dll) selalu takut
dek kerana byk kes rompakan kecil2lan terhadap mereka.
cuba kita bayangkan pula kalau pekerja kedai 24jam yg
merompak pelanggan yg dtg sorang2 ke permis mereka..?'
mesti org x berani nk merompak kat situ dah....

contoh lain.... org selalu kata nak mencari ketenangan kena
pergi bercuti dipulau2 atau dikawsan peranginan... apa salahnya jika
sesekali kita pergi bcuti dgn melawat ke hospital2 atau kwsan
pusat kwalan penyakit....mana tau kita leh mendapat ketenangan....

contoh lain...  selalunya kemajuan negara diukur dgn hasil perkapita
dan bangunan2 yg tinggi disesebuah negara... apasalahnya jika kita
ukur kekayaan sebuah negara itu dengan bilangan pengemis  yg berjaya
menjadi kaya dengan mengemis..... ironinya makin byk pengemis
makin kayalah sesebuah negara itu.......

byk perkara atau contoh2 yg boleh kita imaginekan dlm hidup ini

p/s: tak tau...nk tulis apa...tgh merapu2 la ni






4 comments:

eddie dewanaga said...

..gua selalu imagine apa yg akan berlaku satu hari nanti jika negara ini benar2 di takluk satu kuasa besar dalam bentuk peperangan mcm yang terjadi bila Iraq di cabul.

..masa tu impian gua untuk mati dalam pertahankan agama, bangsa dan tanahair akan termakbul.

..kalau org tanya, tak takut ke?
takut untuk si penakut saja, kot!

hehehe... merapu jugak ni.

♥ Juliana Violet ♥ said...

Dalam merapu2 tu, banyak yang betulnya apa yang besi tuliskan nie...
sebenarnya bukan merapu, besi tulis apa yang besi fikirkan...
:)

¤(`×[¤_MyA_¤]×´)¤ said...

besi,

best gak idea ko yang ke dua tu..kalo stress g hospital sakit jiwa kan?? mane tau leh temui ketenangan..betul gak...dah tentu2 free..kalo g pusat peranginan kene kuar duit..hehehe..

merapu dengan bende yang masuk akal..mmg best..

besi said...

bro.. dulu.. masa sekolah...cikgu tanya apa cita2 kamu.. dengan selamba je jwb mati syahid cikgu...
semua org diam...

vee.. tak e fikir apa2 la..saje2 tulis je... have nice day ya..vee.

mya... salam...kadang2 kelainan itu ada jawapannya..tapi kena tgk kesesuaian kot...