December 26, 2008

cuti lagi

minggu nie...last keje untuk tahun ini sekajap jer rasa tahun 2008 .... selamat datang tahun 2009 yahooo.............. minggu depan cuti seminggu.... 5 hb baru start keje balik,,, selamat tahun baru...

honda city baru

suka betul tengok honda city baru nie minat je la...nak beli tak mampu tapi mmg cantik la seat belakang luas la....puas ati laa enjin i.vitec dulu vitec je cantik betul la colour biru ni huuu...mmg power la gempak cantik the booom

jumaat

aduhai boringnya keje hari nie.........
semalam cuti, hari nie keje
esok cuti balik................
letih la camnie........................
gambar apa kat atas tue?

December 24, 2008

cuti

sekarang nie musim cuti....
cuti perayaan hari natal
cuti awal muharam (tahun hijrah)
dan cuti tahun baru....(tahun masehi)
hmmmm seronok kat malaysia nie
banyak cuti.....
gunakkan cuti cuti ini dengan sebaik baiknya
(ckp kat diri sendiri nie) jangan buat perkara
perkara yang tidak berfaedah...........
selamat bercuti semuaaa

hukum

dewasa ini, suratkhabar banyak melaporkan bahawa tindakkan naib presiden pas datuk husam yang mendakwa bahawa pas akan melaksanakan hukum hudud jika memerintah malaysia telah mendapat tentanggan dari pihak Pakatan rakyat sendiri iaitu dap dan pkr(parti bukan melayu dan islam).... dikhabarkan juga mic dan mca(parti bukan melayu dan islam) juga tidak bersetuju dengan cadangan pas ini... namun yang menjadi lebih pelik...pas dilihat keseorangan didalam hal ini... bukankah ada sebuah lagi parti melayu islam dinegara ini. kenapa parti itu tidak membela tentang hasrat pas itu........malahan telah mengambil peluang itu untuk menyindir pas. wajarkah? selamat pagi malaysia didalam segmen akhbar hari ini...secara terang menerang menyindir pas dengan hasratnya itu...bukakah tanggungjawab melaksanakan perintah Allah ini adalah tanggungjawab umat islam bersama... apabila parti bukan melayu dan islam terang menerang menolak hasrat pas...tidakkah wujud simpati diparti melayu islam yang terbesar ini untuk membela pas... salahkah Pas dengan hasratnya.... adakah parti melayu islam yang terbesar itu langsung tidak mempunyai hasrat sikit pun untuk melaksanakannya... apasalahnya jika polemik ini dipandang sebagai alat perpaduan dan mampu menyebabkan parti parti bukan melayu islam ini terkejut dengan pembelaan yang dibuat oleh parti melayu islam terbesar ini terhadap pas...(jika terjadi alhamdulillah). sebaliknya, hanya sindiran dan hinaan yang diterima oleh pas. jika sebelum ini...pihak parti melayu islam terbesar ini sering melaung laungkan perpaduan melayu sebagai alat untuk meraih sokongan kaum melayu..nah inilah peluangnya...kata orang peluang untuk menunjukkan keikhlasan yang sebenar benarnya.......... ingatlah kita semua tanggungjawab kita ini...jangan sampai pula nanti kita disoal diakhirat kelak...politik politik jugak...tanggungjawab tetap dengan tanggungjawab...

December 23, 2008

pilihanraya kecil Kuala Terengganu

penamaan calon telah ditetapkan oleh SPR pada 6 hb Januari 2009 dan hari pengundian pula pada 17hb januari 2009 disini parti - parti yang akan bertanding ialah BN diwakili Umno dan Pakatan rakyat diwakili oleh Pas. namun begitu, maklumat awal menunjukkan banyak calon calon bebas ingin mencuba nasib dikawasan berkenaan. namun saingan lebih tertumpu kepada Pas dan Umno. menurut laporan awal...pihak BN yang merupakan penyandang kerusi akan mempertahankan kerusi ini dengan bersungguh sungguh untuk menunjukkan pihak mereka masih lagi relevan setelah kekalahan di Permatang Pauh. Pihak Pakatan Rakyat pula ingin mencuba untuk mengurangkkan lagi majoriti BN di dewan rakyat. Isu..pada waktu ini, masih kurang lagi kedengaran isu isu utama yang dimainkan oleh kedua dua pihak.. masing masing masih lagi menunggu tarikh kempen pada 7 hb januari nanti Namun begitu...pihak BN lebih awal mengumumkan calon mereka untuk kawasan P36 ini. BN mempetaruhkan senator Datuk Wan Ahmad Farid. Pihak PR pula dijangka akan mengumumkan calon mereka pada 1 hb januari 2009. dijangka ramai penyokong penyokong parti kedua dua pihak akan berkampung di kuala terengganu untuk membantu kempen parti masing masing. Meriah dengan kata lain penduduk di Kuala Terengganu akan mendapat durian runtuh akibat kebanjiran orang luar dikawasan mereka. kita sebagai rakyat malaysia amat- amat beharap supaya tiada kejadian yang tidak diingini berlaku semasa tempoh kempen atau hari pengundian nanti.. disini kematangan berpolitik amatlah diharapkan dari kedua dua pihak. jangan pula nanti ayam menang kg tergadai... demokrasi membenarkan rakyat sesebuah kawasan untuk membuat pilihan tentang calon2 yang mereka mahukan untuk dijadikan wakil mereka di dewan rakyat. namun demokrasi juga menuntut supaya pihak yang bertanding untuk mengikut semua peraturan peraturan undang yang sedia ada untuk menjamin proses demokrasi ini berlangsung. selamat bertanding kepada calon calon yang menawarkan diri untuk berkhidmat kepada rakyat dikawasan tersebut.... KEMATANGAN BERPOLITIK PERLU ADA .......kita tunggu dan lihat.

patah sayap terbang jua

sebuah novel karya Allahyarham Abdul Samad Ismail..terbitan tahun 1993 oleh creative enterprise kisah berlatarbelakangkan tahun pemerintahan jepun di tanah melayu ..cerita tentang perjuangan golongan wartawan melayu..untuk membebaskan negara dari golongan penjajah,......... ayat paling best"mereka memulakan, tapi bukan meyudahkan" semua pakar2 sejarah setuju dengan penyataan diatas bagaimana bermulanya penentangan orang melayu terhadap penjajah.... kadang kadang seronok jugak baca novel klasik camnie...

December 22, 2008

lawaknya

video

lawak betul la...hehehe

kalau boss cakap kena dengar

badminton

penamat yang baik untuk skuad badminton negara pada tahun 200
semalam di kota kinabalu skuad negara telah menang 3 kejuaran daripada
lima kategori yang dipertandingkan...tahniah.........
laporan bernama
KOTA KINABALU, Malaysia, Dec 21, 2008 (AFP) -
World No 1 Lee Chong Wei needed only 33 minutes to beat Peter Gade of Denmark 21-8, 21-16 to win the men's singles title in the BWF World Super Series Masters Finals on Sunday. The Malaysian, who was seeded number one for the year-ending tournament, was in devastating form and showed no mercy for his Danish opponent at the Likas Stadium.
he all-Hong Kong women's singles final was a tame affair with top seeded Zhou Mi making quick work of compatriot Wang Chen, winning comfortably 21-14, 21-18. In the men's doubles, Malaysians Koo Kien Kiat and Tan Boon Heong beat Koreans Jung Jae Sung and Lee Yong Dae.
In the women's doubles Malaysians Chin Eei Hui and Wong Pei Tty overcame Indonesia's Vita Marissa and Lilyana Natsir to lift the crown. The Danish pairing of Thomas Laybourn and Kamilia Rytter took the mixed doubles crown when they beat Indonesians Nova Widianto and Lilyana Natsir. str/rb/hg

December 18, 2008

chikungunya

KUALA TERENGGANU, Dec 17 (Bernama) -- The Health Ministry has detected about 4,000 suspected Chikungunya cases nationwide this year, Minister Datuk Liow Tiong Lai said ..... He said the disease which was first detected in Johor had spread to Negeri Sembilan, Melaka, Perak, Selangor and the latest Kedah. "So far, the Chikungunya disease is still under control nationwide," he told reporters after visiting Sultanah Nur Zahirah Hospital here. Present was Terengganu Health Director Dr Nordiyanah Hassan. Liow said that so far, there was no specific medicine to treat the Chikungunya fever disease spread by aedes mosquito. "So, I would like to call on the public to be careful particularly during the wet season now because aedes mosquito is easy to breed, " he said.To contain the spread of the disease, he said, the ministry had taken several measures including intensifying the campaign to rid of aedes mosquito and holding lectures on the outbreak. He said the disease was first detected to have spread to Malaysia from Africa in 1997. -- BERNAMA penyakit bawaan nyamuk selain daripada demam denggi nak lawan penyakit nie...kena bunuh nyamuk itu je caranya....

tahun 2009

hmm takut rasanya nak menempuh tahun 2009
macam macam teori ada...berkaitan ekonomi la
entahla...........
harap harap tidak seburuk yang dijangka
dunia dunia..............................

artis malaysia

hari nie...baca paper citer pasal artis dan pemain bola sepak kebangsaan kawin kat siam... kawin dah 10 bulan, baru sekarang pecah lubang hehehehhe dahsyat tul diorang cover kalau dah jodoh tu.... kawin je la ibu bapa lelaki, terkilan khabarnya anak lelaki diorang tak penah berbincang terus je kawin, wat keputusan sendiri orang muda.....macam tu la selamat pengantin baru(baru ke?) semoga berbahagia... pengantin lelaki....main bola nanti elok elok sikit...outform nanti orang tuduh hang pemain bermasalah pulak..... baca star online pulak... cite pasal bercerai.... abby ngan norman confirm dah cerai pukul 11 pagi tadi kat mahkamah syariah gombak timur dah tak de jodoh camtu la kalau dah tak suka...camne nak hidup bersama... nie citer sedih lak... tentang permegian anak allahyarham Tan sri p.ramlee nasir... meninggal malam tadi akibat sakit kencing manis Al Fatihah untu arwah... ucapan takziah untuk waris Allahyarham...semoga bersabar Allah lebih menyangginya....

December 17, 2008

harga getah..

Minyak(petroleum) bila harganya mencecah USD 175 setong memang membebankan pengguna petrol.... namun begitu, harga komoditi getah asli telah meningkat.. ini memberi kelegaan kepada penoreh getah ,kerana menikmati harga yang tinggi dipasaran..... Namun...begitu apabila harga minyak jatuh sehingga paras USD45 setong masalah menjelma dikalangan pekebun pekebun kecil kita....(getah) ini kerana, dikhabarkan bahawa getah sekarang ini mencecah bawah RM 1 untuk sekilogram.... maknanya pendapatan pekebun pekebun kecil ini telah menguncup hampir 70% jika dibandingkan harga sebelum hari raya puasa dahulu... fenomena ini bertambah parah...akibat dari harga barang runcit yang tinggi akibat kenaikkan harga minyak dahulu dan malangnya harga barangan tidak turun seperti harga minyak itu sendiri.. masalah nie... memang masalah......... ada sesiapa ambil tahu masalah nie ke? entahla.... rasanya tak dengar lagi mana mana kementerian nak buat cadangan stock penimbal? masalah nie...........

rang undang2 rasuah dan hakim 2008

menarik minggu ini...akhbar sejak hari isnin banyak membincangkan hal berkaitan rasuah dan hakim. ini kerana, kerajaan sekarang sedang membentangkan rang undang undang penubuhan suruhanjaya untuk hakim dan BPR...... kalau rang undang undang ini dapat mencegah rasuah dan meningkatkan integriti badan kehakiman kita rakyat Malaysia mestilah menyokongnya... sebab...ianya baik untuk negara..itu yang penting. perlaksanaannya ...itu adalah isu yang lain...yang penting undang undang dah ada... bak kata orang nobody above the law... kepada ahli ahli dewan rakyat, berbahas la rang undang undang ini dengan baik dan berikan pendapat atau cadangan agar semua rakyat dapat faedahnya... maknanya sampai..... lah hendaknya tujuan rang undang undang ini..nanti. bebas malaysia dari rasuah.... ya kita boleh......................

December 16, 2008

minyak turun lagi

rm1.925 rm 2.70..... rm 2.55 rm 2.40 rm 2.25 rm 2.10 rm 2.00 rm 1.90 rm 1.80 menarik jika dilihat harga minyak dalam tahun nie.... perubahan yang begitu dramatik... apa apa pun kesan rm 2.70 masih terasa sampai sekarang buktinya harga barang lain masih tak turun... rm 1.80 boleh melegakan bajet(personal) dalam penggunaan kenderaan dlm melakukan aktiviti harian. hmm emas hitam ini mmg bernilai.....................

December 15, 2008

The Day the Earth Stood Still (2008)

hari minggu tengok wayang cite The Day the Earth Stood Still .. agak hambar la cite nie tak tau kenapa? walaupun hero cite nie pelakon gred A keanu reeves tapi masih gagal menghidupkan jalan cite.... mungkin pengarahnya scott derrickson gagal mengolah cerita ini menjadi lebih menarik ..untuk berlaku adil, cerita sains fiksyen sebegini mmg sukar untuk diolah...pengarahnya mungkin perlu lagi mengkaji sebelum mengarahkanya dilayar perak... rugi jugak la...tengok cite nie...aku bukak yahoo bahagian movie..kat usa... cerita nie digredkan sebagai C- sahaja... sinopsis cite ni...
Renowned scientist Dr. Helen Benson finds herself face to face with an alien called Klaatu, who travels across the universe to warn of an impending global crisis. When forces beyond Helenâ control treat the extraterrestrial as a hostile and deny his request to address the worlds leaders, she and her estranged stepson Jacob quickly discover the deadly ramifications of Klaatuâs claim that he is a friend to the Earth.Now Helen must find a way to convince the entity who was sent to destroy us that mankind is worth saving--but it may be too late. The process has begun.

kopitiam

aku dapat email pasal kopitiam2 kat malaysia nie...entahla betul ke tak maklumat nie? kalau betul semua pihak kena ambil perhatian.... Kalau kita tidak berdakwah..kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak. sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat ke 164: "Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa". ayat ini.pula . "Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui."(Al-Baqarah ayat 42) `Makanan itu menjadi DARAH & DAGING yang kita usung setiap hari.' Tidak hairanlah apabila kita mudah terpedaya dalam hasutan syaitan & musuh islam. Lalai & malas dalam mengerjakan perintah Allah sbn seterusnya tidak terdaya mencegah amar mak'aruf nahi mungkar. Apakan tidak, apabila darah yang mengalir & daging yang membesar kita sirami dengan makanan yang tidak diberkati seterusnya 'HARAM' untuk dimakan. WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam 'WCOK' telah beroperasi bermula sekitar tahun 1999. Dimana diawal penubuhan status HALAL sebenarnya telah diragui lagi. Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:- -Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong (tertulis dipaket bungkusan) -Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages. -Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu 'Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain? -Herbal Jelly adalah produk yang diimport daripada China. Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan (persoalannya - bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada KURA-KURA) Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya-dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORENNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat islam dinegara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan. Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut. Bagi pengunjung-pengunjung, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan.Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya. Seperti apa yang berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK'HAINAN (juga 'TIDAK HALAL'). Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoren beragama Islam dan berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi makanan yang dihidangkan. Papan tanda diluar restoren juga sungguh besar menunjukkan pekerja islamnya memakai tudung menghidangkan makanan. Begitu juga yang berlaku di TESCO Seberang Jaya, Perai pula Kopitiam WHITE HOUSE (juga 'TIDAK HALAL') selain menghidangkan `noodles @ mee' yang TIDAK HALAL dan beberapa menu lagi yang tidak diketahui Status HALAL HARAMnya, mereka juga dengan selamba & tampa rasa bersalah mengunakan LOGO HALAL JAKIM tampa kelulusan. Apabila ditanya, mereka menjawab produk mereka semuanya HALAL. Dan apa buktinya bagi Noodles @ Mee Import yang dihidangkan dan beberapa produk lain, tidak tahu jawapannnya. Di TESCO Kajang pada tahun 2006, WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam telah menghidangkan `noodles @ Meenya' yang antara isi kandungannya terdapat 'LUNCHEON MEAT'. Aduan telah dibuat, namun tiada tindakan daripada pejabat Agama diambil bagi men`yamak' restoren terbabit. Perkara ini telah disahkan oleh perkerja Islam White Coffee Oldtown Kopitiam (kini telah berhenti apabila mengetahui perkara ini) selain daripada pekerja pihak pengurusan berbangsa Cina (juga telah berhenti apabila menghadapi tekanan daripada pelanggan mengenai Status HALAL JAKIM). Selain itu, walaupun WCOK telah membuka sehingga melebihi 100 cawangan dari tahun 1999-2008 diseluruh negara yakni dari utara hingga ke selatan namun STATUS HALALnya masih lagi tidak diperolehi. Dalam masa 10tahun, 100 cawangan telah berjaya dibuka dengan menghidangkan kepada UMAT ISLAM MALAYSIA makanan yang HARAM. Dan sungguh menyedihkan apabila pihak JAKIM selaku pihak Jabatan Agama yang bertanggungjawab dinegara ini mengambil sikap berdiam diri. Adakah seseorang dijabatan ini telah disogok agar tiada isu dibangkitkan & tindakan diambil walaupun sebenarnya telah ada aduan yang dibuat. Apakah pihak di JAKIM hanya melihat kepentingan yang akan diperolehi dengan tindakan ini tetapi tidak PERHINTUNGAN di PADANG MASYAR nanti? Apakah perlu adanya aduan baru ada tindakan? Sedangkan pihak JAKIM telah melihat begitu ramai umat islam menjamah makanan di `WHITE COFFEE OLDTOWN KOPITIAM' yang 'TIADASTATUS HALAL' dan kini terbukti 'TIDAK HALAL' nya. Adakah tiada pemantauan dan tindakan bagi pihak yang `TIDAK MENDAPAT KEBENARAN/ KELULUSAN' JAIKIM menjugakan LOGO HALAL JAKIM? Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin & dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM' walaupun baru setahun jagung dibuka. Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM. Dimana melalui produk menunya didapati sememang tiada makanan yang diimport dari TAIWAN, HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL JAKIM & terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM. Jawapannya MUDAH, ini kerana sesetengah hidangan makanan yang dihidangkan di Rangkaian Kopitiam seperti:- -WHITE COFFEE OLDTOWN Kopitiam, -NEWTOWN Kopitiam -WHITE HOUSE Kopitiam -PAK HAINAN Kopitiam -JOM BALI Kopitiam adalah 'TIDAK HALAL' Merujuk kepada isu yang dinyatakan, sebenarnya selain kita empunya diri yang akan dihisab kerana memberi makan kepada anggota tubuh dengan makanan yang di HARAMkan seharusnya Jabatan Agama mengambil tindakan segera didalam mewajibkan status HALAL & HARAM diperolehi bagi setiap kedai makan @ restoren yang beroperasi. Pihak JAKIM seharusnya menjalinkan kerjasama bersama Majlis Perbandaran yang memberi & mengeluarkan LESEN perniagaan agar MEWAJIBKAN bagi restoren & food court (mungkin tidak termasuk gerai) mempamirkan STICKER TIDAK HALAL. Bagi yang mengatakan restoren mereka adalah HALAL hendaklah mendapatkan sijil & pengesahan Status HALAL daripada JAKIM terlebih dahulu sebelum beroperasi. Ini bertujuan agar UMAT ISLAM dinegara ini tidak dihidangkan makanan yang TIDAK HALAL dengan PENIPUAN apabila hanya dengan menunjukkan sijil halal bagi beberapa produk sahaja dan mengunakan PEKERJA ISLAM yang terpedaya & Jahil. Ini agar umat islam dinegara ini tidak terpedaya dengan Helah pengusaha yang asyik mengejar keuntungan dengan menyajikan makanan HARAM kepada umat islam dengan hanya mengatakan yakni tiada babi & minuman keras dihidangkan (NO PORK & LARD) tetapi sebenarnya ada. Apakah Halal sesuatu makanan itu jika bukan babi yang dihidangkan. Tetapi bagaimanakah jika terdapat isi kandungannya diragui status halal (yakni diperbuat daripada unsur babi itu sendiri). Selain itu, jika Nasi Lemak serta menu lain boleh disahkan status HALALnya, bagaimanakah dengan pinggan mangkuknya yang telah dibasuh sekali dengan pinggan mangkuk yang menghidangkan menu HARAM ini. tidakkah jatuh hukumnya HARAM jua.

chelsea

malam tadi chelsea mensia-siakan peluang untuk duduk ditahta liga setalah dipaksa seri oleh west ham united.. 1-1 rugi betul la.... scolari you must do something to improve your team please ....used all the player did not just pick only alone forword please used didier drogba...anelka and drogba can be the best duo striker in EPL...........................

December 12, 2008

PC FAIR

hari ini 12-14 disember 2008 pc fair kat klcc... rasa cam nak pegi usha..kot2 ada barang baik punya tapi modal cam kureng sikit... takkan nak usha je.... mesti kena beli sikit............... nak pegi ke tak? pening kepalo deng niee

kerja

Mengapa aku penat bekerja??!! Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur danterlalu banyak tekanan dalam hidup, tetapi sekarang aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) Aku keletihan kerana terlebih kerja (overworked) ... nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerjayang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku : Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang.1.7 juta darinya sudah bersara. Jadi tinggal 21.3 juta orang.1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.Jadi tinggal 20 juta orang.Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika,sekolah, kolej, universiti dll). Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja.Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerjakerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja. Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja.Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tenteradarat) pasal diorang nie nak kerja macam mana...tinggal dalam hutan. Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja....Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak derkerja surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, org yg kena buang kerja dll). Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruhMalaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila). Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja.....Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serentidi seluruh negara. Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja...Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku... Dari dua orang ini... engkau SEKARANG masih duduk depan komputer,main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat, baca blog dan tak buat kerja langsung......jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie...mana aku tak letih!!

December 11, 2008

artis berbakat tahun nie

lama tak nampak baizura kahar berlakon...
dia dah bersara dlm dunia lakonan ke?

bertugas

hari ini...masuk opis balik......... boring gak lepas lama cuti.. chelsea berjaya masuk ke pusingan kalah mati dlm champions league...tahniah tanah runtuh kat bkt antarabangsa takziah kepada semua mangsa tragedi takziah juga kepada magsa kemalangan bas express di muar hmm...banjir...dipantai timur dah surut..khabarnya tapi kat selatan baru nak mula di harap semua dapat bersabar menerima ujian... hmmm politik... piliharaya keci di kuala terengganu selamat berjaya kepada yang akan bertanding disana... ok lah..................

December 4, 2008

hari raya

hari raya aidiladha... nama lain hari raya korban, hari raya haji jatuh pada 8 disember 2008 bersamaan...hari isnin. so minggu nie kena balik kampung... aku nak cuti lama sikit...sampai hari rabu... yahoooooooooooooo cuti........... selamat menyambut hari raya aidiladha.. selamat menjalankan ibadah qurban.. berkorban untuk agama negara dan bangsa adalah amalan yang mulia

December 2, 2008

angklung

angklung sejenis alat musik tradisional nusantara..
di malaysia lebih popular dinegeri-negeri selatan semenanjung
terutamanya Negeri Johor.
angklung secara asasnya diperbuat dari buluh-buluh yang dilekatkan
bersama untuk menghasilkan bunyi2 yang merdu...
angklung biasanya dimainkan dimajlis-majlis rasmi seperti konvokesyen U, majlis perasmian raja2 , perkahwinan(tak byk dah) dan persembahan kebudayaan.
pada waktu kini, tidak ramai oang muda yang begitu mengetahui tentang alat musik tradisional ini. badan kebudayaan negara ini perlu mengambil iktibar dan iltizam untuk mengekal budaya turun temurun ini.
sepatutnya ianya dikembangkan diseluruh negara, bukannya hanya tertumpu di Johor sahaja.
ps tiba-tiba je tulis pasal angklung..haram main tak tau..tgk live pun tak penah,hehehee

December 1, 2008

the visitor( 2008)

semalam aku tgk dvd cite nie... cite nie boleh dikategorikan sbg drama berat jugak la..
best? ok la jugak subjek kemanusian... sinopsisnya aku ambik kat yahoo nie...
sesekali layan cite camnie ok gak...
sape nak tengok..kena cari dvd la.....
sinopsis
In a world of six billion people, it only takes one to change your life. Sixty-two-year-old Walter Vale is sleepwalking through his life. Having lost his passion for teaching and writing, he fills the void by unsuccessfully trying to learn to play classical piano. When his college sends him to Manhattan to attend a conference, Walter is surprised to find a young couple has taken up residence in his apartment. Victims of a real estate scam, Tarek, a Syrian man, and Zainab, his Senegalese girlfriend, have nowhere else to go. In the first of a series of tests of the heart, Walter reluctantly allows the couple to stay with him. Touched by his kindness, Tarek, a talented musician, insists on teaching the aging academic to play the African drum. The instrument's exuberant rhythms revitalize Walter's faltering spirit and open his eyes to a vibrant world of local jazz clubs and Central Park drum circles. As the friendship between the two men deepens, the differences in culture, age and temperament fall away. After being stopped by police in the subway, Tarek is arrested as an undocumented citizen and held for deportation. As his situation turns desperate, Walter finds himself compelled to help his new friend with a passion he thought he had long ago lost. When Tarek's beautiful mother Mouna arrives unexpectedly in search of her son, the professor's personal commitment develops into an unlikely romance. And it's through these new found connections with these virtual strangers that Walter is awakened to a new world and a new life.
Directed by: Tom McCarthy

kritikan movie nie oleh LOU LUMENICK (New York Post)

April 11, 2008 BEST movie I've seen so far this year? Hands down, it's Tom McCarthy's superb "The Visitor," which turns Richard Jenkins, one of the best character actors in the business, into a full-fledged star. Jenkins, who played the ghostly patriarch on "Six Feet Under" and has long been a ubiquitous presence in movies, is touching and ruefully funny as Walter, a lonely college professor whose life is changed by an encounter with illegal aliens. Barely engaged in life or his job on a Connecticut campus since his wife's death, he is forced to present a paper on globalization (actually written by a colleague) at a conference at NYU. That's when Walter discovers that his long-unused Manhattan pied-a-terre has been rented by a scam artist to Tarek (Haaz Sleiman), a Syrian drummer, and his girlfriend from Senegal, Zainab (Danai Gurira). Walter invites the couple to continue sharing the apartment. Zainab is wary, but soon Walter is hanging out in jazz clubs with Tarek and, eventually, taking off his jacket and drumming with his new friend in Central Park. But 21st-century realities intrude when Tarek is arrested and thrown into a corporate-run detention center. With Zainab also undocumented and on the lam, it's up to Walter to become Tarek's sole lifeline against the Office of Homeland Security. Walter's makeshift family comes to include Tarek's widowed mother (the wonderful Hiam Abbass), another illegal alien, who arrives from Detroit. She's surprised to find a middle-age white man has hired an attorney to fight Tarek's deportation, and she forms an intense bond with Walter. "The Visitor" is McCarthy's second film as a director, after the wonderful "The Station Agent." This beautifully shot and acted follow-up, which manages to be neither preachy nor sentimental and never strikes a false note, is a small gem

tewas

mlm tadi chelsea tewas lagi... kali nie dengan arsenal..2-1 chelsea main mcm tak nak menang bersahaja sangat...maybe nak tunggu player baru masuk kot? tapi semuanya tak menjadi...mlm tadi come on blues......................,

kl

beberapa bangunan menarik di kl.....menarik ker? ok la tu...

November 28, 2008

KWSP dan 3%

baru baru ini kerajaan mengumumkan bahawa kadar potongan caruman kwsp akan dikurangkan dari 11% kepada 8% sahaja. hujahnya untuk menggalakkan wang dipasaran dan seterusnya mampu merancakkan kegiatan ekonomi dalam negara. ini disebabkan jangkaan bahawa pada tahun 2009 akan mengalami kemelesetan ekonomi akibat kesan kemelesetan ekonomi usa. namun begitu, hujah pihak MTUC bahawa dengan mengurangkan caruman dari 11% kepada 8% akan menyebabkan ..pencarum akan mengalami kerugian dalam jangka masa panjang. ini disebabkan nilai caruman akan berkurangan dan mampu menyebabkan nilai sasaran yang ditetapkan oleh kwsp pada umur pengeluaran tidak akan tercapai...maknanya..bila dah tua nanti duit kwsp pencarum tidak cukup untuk menyara hidup diumur senja. jika kita lihat secara kasar dasar pengurangan 3% ini akan menyebabkan wang ditangan rakyat akan bertambah tetapi akan menyebabkan simpanan rakyat bekurangan. namun begitu, jika dilihat dalam sudut positif...kita rakyat malaysia bersama-sama membantu kerajaan dalam menghadapi kemelesetan ekonomi ini. ini boleh dikatakan sumbangan rakyat kepada kerajaan. kita juga berharap kadar asal boleh digunakan semula jika keadaan ekonomi negara berada didalam keadaan baik dan pulih seperti biasa. kita juga berharap kerajaan dapat membelanjakan wang dengan cara yang berhemah dan tidak merugikan rakyat jelata. 3% pada setengah pihak mungkin nilai yang sikit...namun, kadar 3% ini berjumlah lebih kurang RM 800 juta sebulan jika potongan ini dibuat. aku rela potong 3% jika ianya mampu membantu kerajaan dlm menghadapi gelora ekonomi.. namun aku juga tidak rela jika...perlaksanaan perbelanjaan ini dikangkalikong oleh pihak2 yang tidak bertanggungjawab...siapa? Lu pikir la sendiri...... jgn lak nanti banyak projek kerajaan perlukan suntikan atau ditambah peruntukkan baru akibat dari masalah sikap dan rasuah.

November 27, 2008

orang kata 2 bangunan nie yang menjadi mercu tanda ipoh.....

OH CHELSEA

pagi tadi...chelsea hanya sekadar seri menentang bordeaux... sedih sikit...tapi takper peluang untuk layak ke pusingan ke 2 masih ada lagi good luck chelsea.... Matchday 5 - 26 November 2008 Group A Bordeaux 1-1 Chelsea CFR Cluj 1-3 Roma B Internazionale 0-1 Panathinaikos Anorthosis 2-2 Bremen C FC Shakhtar Donetsk 5-0 Basel Sporting 2-5 Barcelona D Atlético 2-1 PSV Liverpool 1-0 Marseille

November 26, 2008

kelebihan ayat kursi

  • SEJARAH AYAT KURSI Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t. Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya." Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar." Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Mala ikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ...

benda baik jika ikhlas melakukanya semuanya mendapat rahmat darinya....

ikhlas....................

MU ....hehehhee tak power pun

Villarreal CF and Manchester United FC booked their places in the UEFA Champions League knockout stages after an eventful game provided everything but a goal – making it four 0-0 draws between these sides in as many meetings. Wonderful performanceThe sides had already assured their places atop Group E bar an unlikely combination of results, and although they eliminated any doubts at El Madrigal, the scoreline belied a game not lacking in attacking intention, with Cristiano Ronaldo putting in a scintillating performance. The Portuguese international came closest to breaking the deadlock when he hit the bar with a lovely first-half volley and showed creative intelligence for 90 minutes, harrying the Villarreal defence until left-back Joan Capdevila was shown a straight red card for a rash tackle with eight minutes left. Early vigourThe first-half pace had been ferocious as Ronaldo applied huge amounts of verve and enthusiasm to his work, looking nothing like a man whose participation had been in doubt due to a minor leg injury. As Villarreal stuck to their methodical trademark of accurate passing, the European champions quickly drove the ball high up the pitch whenever possible as Ronaldo and Nani stalked the touchlines. It was an effective tactic, particularly with the visitor's defence comfortable containing former team-mate Giuseppe Rossi and Ariel Ibagaza. Brilliant displayRossi and Santi Cazorla had fierce shots on target while Anderson did likewise at the other end as the teams jockeyed for supremacy. United keeper Tomasz Kuszczak's occasional fumbles exhibited some nerves, but it was opposite number Diego López that owed most to a stroke of good fortune five minutes before half-time, and it was inevitably Ronaldo that caused the scare. That the United No7 was playing so well and Javi Venta and Sebastián Eguren both picked up first-half yellow cards was no coincidence, each presenting opportunities for the winger to show his set-piece expertise. His first free-kick caused little trouble but his next brought a tremendous save from López, who had been well beaten when Ronaldo's technically-brilliant volley ricocheted off the crossbar moments earlier. Total controlUnited's talismanic winger picked up where he had left off after the restart, firing in a hard, low drive that López fumbled but, first to the rebound, Wayne Rooney could not profit. Such was Ronaldo's threat that Villarreal increasingly used three men to close him down, allowing Darren Fletcher space to shoot narrowly wide, while Anderson twice forced stops from López. United were in total control, and midway through the second period Rooney got in on the act, volleying against López's arms from point-blank range. Fierce tackleRooney was in the thick of the action again soon after, waltzing down the left wing and sending in a deflected shot that was looping into the net before Capdevila intervened to divert it over the bar. It was where the defender's luck ran out, however, as he was soon given his marching orders, meaning he will miss the trip to Celtic FC on Matchday 6. Top of Group E on goal difference, United host Aalborg BK knowing they will qualify as section winners if they match the Spanish side's scoreline.
source©uefa.com 1998-2008. Matchday 5 - 25 November 2008 GROUP E Villarreal 0-0 Man. United AaB 2-1 Celtic GROUP F Bayern 3-0 Steaua Fiorentina 1-2 Lyon GROUP G Fenerbahçe 1-2 Porto Arsenal 1-0 FC Dynamo Kyiv GROUP H Zenit 0-0 Juventus BATE 0-1 Real Madrid hahahahhhaa....semalam MU main dlm uefa champions league....draw je tak bagus sgt team poyo nie.... mlm nie team pujaan akan main ..CHELSEA CHELSEA>>>go CHELSEA go CHELSEA

November 25, 2008

the hunt for red october

red october John McTiernan Writers:Tom Clancy (novel) Larry Ferguson screenpla Release Date:2 March 1990 (USA) Genre:Action Adventure Thriller . Plot:In 1984, the USSR's best submarine captain in their newest sub violates orders and heads for the USA. Is he trying to defect, or to start a war? sinopsisnya A respected Soviet submarine commander leaves Murmansk with the latest Russian missile carrying nuclear submarine. . . . and plans to defect to the United States. Only a trusted band of his officers are "in" on his plans. The tension heightens as the stolen sub approaches the coast of the United States. How is the subs commander to avoid America assuming he is about to start a war! Only one man realises what the Russian's plans are. . . .But can he convince the US military? Or will the persuing Soviet Navy destroy the defecter? semalam aku tengok movie nie kat rtm 1....cite mmg best la jugakkalau tak best tak la aku stay sampai kul 2 pagi..tunggu sampai abis. heronya alec baldwin masa tu muda lagi...teringat sitcom 30 rock yang di berlakon sekarang nampak mmg kelakar giler..masa dia berlakon dlm citer serius action nie..apa2 pun usa punya propaganda atau perang saraf masa cold war dulu mmg dahsyatsemua org kagum..bila la malaysia nak wat filem gempak?

November 24, 2008

artis muda paling berbakat

antara artis muda malaysia yang mana paling best...
1.cun
2.pandai
3.lakonan superb
4.kurang gossip -ve
5.manja

fikir sikit

kena ambil iktibar

jb

minggu lepas pegi jb....
1st time pegi
menarik gak jb
rasa cam nak pegi lagi la

entah la

tempat2 yang best

salam blog

pada hari ini 24 haribulan november 2008 hahahhah aku dah ada blog yahooooooooooo