May 2, 2010

pilihanraya umum UK 2010



awal bulan ini ...UK akan mengadakan general election
untuk memilih ahli2 parlimen serta adun untuk membentuk
kerajaan mereka...... kenapa ianya menarik?
sebab kebanyakkan sistem yg ada dinegara kita hampir serupa 
dengan sistem mereka. sbb itu menarik utk dikaji....

seperti yg diketahui...di UK ada 2 party utama yg sering bertukar2
kerajaan... labour party dan conservative party....namun ahkir2 ini
terdapat satu lagi party yg boleh mencabar kedua dua party tadi..iaitu
liberal democrat party..atau dikenali dgn nama green party..

kerajaan  semasa di UK sekarang diperintah oleh labour party diketuai
oleh prime minister Gordon brown .... ketua pembangkang pula ialah
ketua party conservative David Cameron... mengikut kajian atau ramalan
dari pihak pengkaji di Uk kemungkinan kerajaan semasa akan tumbang.
namun party conservative kemungkinan tidak akan mendapat majority yg
jelas utk membentuk kerajaan... sbb itu party ketiga liberal democrat dilihat
amat penting dlm pilihanraya ini.........

perjalanan general election (GE) di UK berjalan penuh dengan semangat demokrasi
yg tinggi. kita semua mesti mengakui bahawa org barat lebih terbuka dlm hal2 berkaitan
seperti pilihanraya ini........ contohnya la....pihak kerajaan dan pembangkang di UK boleh menggunakan
BBC. BBC ni.sama macam RTM la... untuk mengadakan kempen...kalau kat sini macam tak de je...
contohnya pilihanraya kecil hulu selangor.. kalau tgk RTM dan TV3 rasanya barisan nasional
je yang bertanding...sbb tak tau parti satu lagi buat apa...itu yg pelik sikit...
dan org2 di UK tidak digelar pengkhianat jika tidak menyokong party kerajaan yg memerintah..
tidak seperti di Malaysia...org yg tidak menyokong parti pemerintah digelar pengkhianat dan tidak
mengenang budi....entahla....boleh ke macam tue....?
tapi kemeriahan pilihanraya tetap sama dengan negara kita...

suruhanjaya pilihanraya(EC) malaysia acuannya diambil dari UK juga... pihak istana yg berkuasa melantik
ahli2nya dengan nasihat perdana menteri.... sama macam kita. namun kuasa EC selepas dilantik tidak ada
kena mengena dgn kerajaan yg memerintah. tanggungjawab mereka hanya terus kepada perlaksanaan pilihanraya tanpa perlu campur tangan dari parti pemerintah. aku tak kata EC malaysia tak adil ya..
kalau tak adil macam mana pembangkang leh menang 4 negeri kan? jawapan2 yg biasa aku dengar dari
pengerusi dan timbalan pengerusi EC..... 

ada fakta yg menarik ttg parlimen UK... rupanya -rupanya parlimen meraka sudah lama
tiada party yg pernah mendapat 2/3 majoriti....patutla perlembagaan negera UK tak penah 
berubah... rupanya tak leh nak ubah..... sbb tak de 2/3 majority....kalau ada persempadan kwsan
semula utk pilihanraya pihak EC akan memberi laporan kepada kedua2 party kerajaan dan pembangkang
supaya dua2 pihak setuju... baru leh pinda perlembagaan...
fakta parlimen kita lak....kerajaan yg sentiasa ada 2/3 majority utk mengubah sempadan
pilihanraya tanpa perlu mendapat persetujuan dgn pihak pembangkang...tahun ini..kena bincang
kot dgn pembangkang? tak payah ....dengar cite byk dah melompat? leh la pinda perlembagaan..

apa2 pun...di uk party mana yg menang pun... dasar luarnya yg sentiasa menyokong
USA amatlah menyakitkan hati kita... walaupun kita dgn UK dlm kesatuan komanwel 
UK seperti tidak mengendahkan pandangan dari negara kita.........dgn kata lain sama je
kalau dah bangsa penjajah tu..............
nasib baik...liga bola korang best....hehehehehe

sorry cerita politik sikit.....sape tau
apa nama party di UK jika mengikut loganya....

6 comments:

♥ Vee Violet ♥ said...

alamak..
politik eh?
vee tak berapa tahu sgt.. :)

besi said...

vee.....tak pe..saje tulis pasal ni
happy monday

kuntumz said...

amboi yob, minat beno pilitik yerk..smpi negara org pun ko ambik tau...bgus2....

Cikgu ILi said...

Nanti kalau nak interview boleh aku study kat blog ko ni Yob.

besi said...

jia... hehehehe sesekali tak salah


ily... jgn, takut salah maklumat lak nanti

Rid said...

walaupun UK negara bukan Islam, tapi pilihanraya adil. Tapi kat Malaysia adil ke?