September 7, 2009

tazkirah

pernah dengar tak faktor2 menyebabkan
manusia lalai dan gagal dalam menghayati
ajaran agama islam yang sebenarnya....
kalau nak ikut faktor memang banyak...
tapi baru2 nie, penah dengar satu tazkirah
yang mengutarakan faktor yg mudah dan
selalu kita buat....yg mana membuat kita semua
menjadi senang serta terbiasa melakukan
kesalahan...............tersebut.
3 F.........
FOOD..........
FASHION..........
FUN..........
kalau nak ikutkan faktor2 nie
macam tak begitu ketara kerana
kita masih boleh mengawalnya...
namun jika kita terleka akan menyebabkan
umat akan menjadi alpa dah hanyut dlm
arus kedunian yg melampau.........
malas nak terangkan macam mana faktor2 diatas
boleh melalaikan umat islam....sbb rasanya semua
orang tahu bagaimana.....tapi kita sering juga membuatnya
.............

7 comments:

eddie dewanaga said...

gua selalu lalai macam yg dinyatakan disitu... dah meningkat umur ni, gua cuba untuk berhijrah tapak demi tapak...

besi said...

bro..hijrah jgn tak hijrah...
sama2 kita

sis_nita said...

3F tu kalo dipikirkan mmg 3 Faktor utama ke arah tersasarnyerr nafsu nafsi manusia..

akal yang mampu mengawal perbuatan jerr yg dapat menolak nafsu kejahatan..

adehhh.. bila pk2 kekadang aku pon turut sama tak dapat nak menangkis terjahan 3F ni.. huhu!

besi said...

sis_nita...sama2 kita mengawalnya
utk diri kita sendiri

Yern Ain said...

betul tu encik besi. main factors are FUN! dari fun la nk mkn ini tu, dari fun la nk try ini itu, dr fun la nk try baju ini itu. FUN more to negative nowadays.
huhu. :(

pas tu dgn tema: kalau x buat, x enjoy la! sama dengan klu x buat, x FUN la! huu.

IT'S Me N.a.N.a said...

"Yang manis di dunia itu lah pahit diakhirat. Yang manis diakhirat itulah pahit didunia."

Kita semua tahu Ttg 3f tue. Tp, ramai yang membiarkan 3faktor tersebut. Mengikut kajian. Manusia mempunyai 1 sikap yang sering bertangguh-tangguh. Mereka tahu tp mereka fikir yang mereka akan melakukan kemudian.

besi said...

yern ain..setuju...


nana...nak dpt yg baik..selalunya kena pahit dulu kan....