March 11, 2009

kota ngah ibrahim

aku secara peribadi penah sampai ke kota ngan ibrahim ini....
semasa form 3 buat projek sejarah...kumpulan kami
memilih tajuk kota ngah ibrahim...
lokasi kota ngah ibrahim di matang dalam
daerah larut matang dan selama(LMS)
kota ini mmg lama..menurut cerita dibina oleh ngah ibrahim
sekitar tahun 1856....kiranya kota nie berusia 150 tahun sudah..
suasana, kota ngah ibrahim masa aku pegi dulu la...terurus dengan baik..
boleh dikatakan diurus dengan baik untuk kota2 lama nie....
tapi suasananya begitu suram dan kusam...tak tau kenapa...
pekan matang tidaklah semaju pekan di taiping...susananya masih
suasana kampung...tapi baru2 nie aku tgk dlm
majalah 3 ada menceritakan ttg...kuala sepatang yg terkenal dengan
mee udang adalah dlm daerah matang...maknanya kalau nak pegi kuala sepetang
makan mee udang leh la singgah melawat kota ngah ibrahim nie..
kalau nak tulis pasal kota nie..banyak, tapi aku yg lupa...
maklumla..projek sejarah aku masa aku umur 15 tahun...
la nie umur dah berapa....hehehehh
tapi tak tau la....tiba2 sahaja teringat nak tulis pasal
kota ngah ibrahim ni........mungkin pasal kota ngah ibrahim nie
termasuk dalam parlimen bukit gantang yang akan ada pilihanraya
kecil 7 april nanti....orang luar perak leh la datang singgah kat
kota ngah ibrahim ini dan melihat sendiri kota yg popular pada
zaman dahulu nie...

9 comments:

Y E R N ain said...

bila mo blanja dtg cni?

hafizal ler yob said...

dah ko citer pasal matang ni terpaksa ler aku nyampuk....last 2 month aku jejak jugak kota ngah ibrahim ni..memang terasa kesyahduan bila berada didalam kota ini hingga membawa aku ke satu tempat lagi ..kompleks sejarah larut ..kedua-dua tempat ni memang berkaitan so dicadangkan kalau pernah pergi kesalah satu tempat ini dicadangkan ketempat satu lagi kerana ianya melengkapkan perjalanan sejarah...
pasal mee udang ni...teman advice usah ler pergi..nak menunggu kalo dapat kurang dari 2 jam memang dah kira beruntung pastu sekarang kat area tu dah banyak pulak kedai mee udang(budaya perniagaan melayu)..lagi best makan mee udang di changkat jering....

besi said...

yern ain.....bila2 pun boleh

besi said...

hafizal... wer maknanya banyak la kedai mee udang kat sana? yang mana paling best?...

a.b geldofg said...

pada saat akhir ibu negara malaya dtukat dari kuala kangsar ke kuala lumpur ;)

besi said...

bro ab....mana ada salah fak ta nie
hehehehe

eiza in the house.. said...

besi..nak mee udang..bila nak ajak makan nie..:)

besi said...

eiza...nanti2 la kita pegi...kita pun tak sampai lagi kat tmpt mee udang tue..hehehe

eliza said...

sekarang ni umur ko brapa? hehehe