March 20, 2009

pertahanan awam

pertahanan awam.....
lebih dikenali sebagai JPA3
kenapa 3 aku pun tak tau.....
tapi itulah singkatan untuk....
jabatan pertahanan awam....
pertahanan awam amat penting
untuk keadaan negara berada didalam
krisis....terutamanya krisis alam....
seperti banjir besar, kemalangan
dan krisis alam sekitar yang lain la....
menguruskan sesuatu bencana alam
perlu sistematik....disebabkan itu
JPA3 malaysia sentiasa diperkasakan
untuk membantu rakyat yg mengahadapi
bencana atau musibah.....
kita amat bersyukur, kerana Malaysia
bencana alamnya tidaklah sedahsyat
seperti negara jiran2 kita.....syukur Allahammdulillah'
tapi kita tidak boleh alpa...atau buat sambil lewa sahaja
oleh itu, memperkasakan JPA3 adalah amat perlu dan
wajar.................
knp aku tulis JPA3 nie? entah la semalam
aku balik aku nampak satu trak anggota
JPA3 lalu ditepi aku....
dalam hati aku berkata....kemana mereka
hendakk berkhidmat nie.........................
p/s...dengar citer pertahanan awam amat menggalakkan
rakyat awam untuk jadi sukarelawan utk membantu mereka
jom..............

16 comments:

sis_nita said...

dulu aderr berkawan ngan sorang askar.. wahhh.. terhengat kisah lama.. tapi, takderr jodoh.. komen mcm larik dari tajuk ke kan..

eddie dewanaga said...

morning bro...

JPA3 ni bagus beb, cukup terlatih diorang ni, byk negara dlm dunia ni ada civil defense diorang yg tersendiri, contoh yg terbaik, singapura...

besi said...

sis_nita....tak de hal tak pe ingat kisah lama2 hehehehehe


eddie....bro gud info...mmg perlu civil defence

Y E R N ain said...

blm sampai seru utk join. heee.

besi said...

yern ain...bukan seru2 nie nak nikah ngan pegi haji je...tak sangka lak..nak join jpa3 nie kena tunggu seru dulu...heheheh

LotsOfLove-Pearls said...

baik utk anak muda remaja yang habeskan masa lepak2..
kan baik berkhidmat utk negara skit..
huhu..

aku kalau nak join ada kemungkinan rejected coz kurus jer..
huhu..
sekali angin, aku plak yg diselamatkan..
huhu..

besi said...

LOL...kurus tak semestinya lemah, besar tak semestinya sihat...

vidadarisakura said...

idup pertahanan!
hee

besi said...

vi....budak comel niekan...ish ish ish

shi3la said...

hehe haku pernah join JPA3 kejap..sbg sukarla tp pastu haku cabut larikkk...tak tahan kener jemur tgh panas..takut itammm..huhuuu

besi said...

ye ke kak shila...tgk masih ok lagi...tak tam pun hhehehehe

a.b geldofg said...

hidup jpa3!!!!!

eliza said...

ko sda join ka jpa3 ni? :)

besi said...

ab....hidup je ke............hehehehehheh


eliza...awat hang tanya soalan camnie....belum arrr

IT'S Me N.a.N.a said...

saya dulu jOin khidmat negara..1st batch.1st intake.1st siries..hehehh..
tido pun kat dalam khemah.hujan ker, ribut petir kami terpaksa lari kumpul didewan..sian kami..tapi, sekarang nie bnyk sgt kemudahan..

** uiks!sorry..lari dari tajuk..

besi said...

its me nana...mmg lari tajuk pun
zaman saya tak de plkn hehehe