June 16, 2009

iron

setiap pagi, sebelum pergi kerja
mesti kita seterika (iron) baju dan seluar kita...
itu tabiat yang kena buat....supaya kita nampak
kemas dan sesuai untuk pergi kerja.....
bukan apa....sekarang nie banyak jenis2 iron2 yang ada
dipasaran....kebanyakannya menggunakan kuasa
elektrik.......canggih sekarang nie.....
tapi masa tahun sebelum tenaga elektrik ada diseluruh negara
bagaimana orang2 dulu nak mengseterika baju mereka....
hehehe ingat cerita p.ramlee...menggunakan pemberat seperti
batu bata untuk mengsharpkannya.....ehehhehe itu cerita lawak...
seterika arang adalah alternative yang digunakan
oleh org2 dulu sebelum adanya tenaga elektrik
dirumah mereka.....sekarang nie nak jumpa
seterika arang nie memang susah......
aku rasanya masa kecil2 dulu penah la lihat
seterika jenis ini..... tapi sekarang dah tak de....
mana hilangnya.............entahla..........
apa kata kita cuba guna seterika jenis nie
dah lihat hasilnya.....apasalahnya kadang2'
kita mengklasikkan sesuatu tue.....
p/s: siapa ada iron jenis nie lagi...gua mmg salute la
tradisi beb...tradisi.............

12 comments:

sis_nita said...

antik kan iron tu..

dulu.. masa zaman2 susah penah gak laa nengok arwah nenek iron baju arwah atuk guna iron cam kat gambar tu..

kelicinan yang terhasil di baju sangat2 excellent..! superb..!

besi said...

sis_nita....ada lagi ke iron jenis tue?

eddie dewanaga said...

pernah tgk org guna iron ni dulu2...
hidupkan tempurung(arang mahal) sampai dia ber'bara' pastu boleh mula menggosok...

berpeluh2 menggosok kerana bahangnya, gua masih kecil dan tak tahu apa2...

Al-Fatihah buat Hajjah Maimunah Bidin
(dan impiannya utk meninggal di tanah suci dimakbul Allah s.w.t)

afsal_8281 said...

sapa soh ko iron baju setiap hari besi??
iron la utk seminggu terus mcm hubby aku buat...
kan senang takyah susah2 pagi2 nak kena iron baju...hii3X

tp kan kalo guna iron yg antik tu baju kita lagi lendik jdnye tau...
sbb guna arang kan tp silap haribulan leh terbakor gak...hu3X

besi said...

bro eddie...alfatihah..
tapi bro aku tak penah try guna iron jenis nie...tue yang tetiba je teringgin heheheehh


sal...ada ke patut sal suruh hubby sal iron baju dia sendiri..hhehhe
kalau ada org umah...org umah la yg ironkan...hehehhehe
mmg la sal....yg iron sekarang nie lagi elok....kadang2 balik ke tradisi ok gak........

LotsOfLove-Pearls said...

nak jugak try tapi xpena jumpa lagi..
hehe...

besi said...

LOL...ya la LOL, sekarang mmg payah nak jumpa dah...

shi3la said...

hoooo umahhh atokk hakuu still ader satu..diyer simpann watt perhiasann...

besi said...

shila...apa lagi boleh gunakan...try la...heheheh

28010myworld said...

iron antik ni mahal.. kalau kat blkg stadium Penang, dekat jalan kulit harganya dalam RM150-200, kalau ada, boleh buat duit tu..

besi said...

heheheh...mahal ke? tak jadi la nak cari satu...heheheh

eiza in the house.. said...

saya...angkat tgn
tp dulu2..tupun arwah nenek punya..
la nie tak tau mana dia duk tapa..
masa kita org tak ada pkai letrik selalu pinjam iron nie kat umah nenek..nanti akak bakar tempurung masukkan kat dlm..peh licin baju akak dia gosok..tp hati2 jgn arang jatuh kat baju lak..:)