June 5, 2009

PAU

pau asalnya bukanlah makanan dari tanah melayu...
rasanya semua orang tahu yang pau berasal dari
negara China...... kesan kehadiran pendatang2 china lewat
kurun 19 telah membawa makanan yang enak ini
ke tanah melayu.............
Pau mempunyi inti yang pelbagai dan boleh didapati
dalam pelbagai rasa... kelapa, kaya, kacang, kari ayam dan
pelbagai la.......... pau asalnya dikukus tetapi
orang2 melayu telah membuat pembaharuan
pau ini dengan menggunakan kaedah menggoreng....
maka wujudlah pau bergoreng yang selalunya
berinti sambal ikan bilis. sedap siot..................
ini adalah revolusi kuih pau......
aku bukanya apa....saje cerita pasal pau....
sebab tadi baru lepas makan kuih pau yang
enak.............ehhehehehehheh
selamat berpau pau hehehehehh

15 comments:

Vee Violet said...

Vee suka pau red bean!!!!
(^^)
Vee sihat besi.. and hadiah besi Vee 'tak buat' lagi... 'Tak buat' tau... bukan beli...
=)
Thats y tak anta2 lagi...
Sowie tau... Cuz terlalu lambat

besi said...

vee...it ok la, sedap kan pau..ehheheheh

sis_nita said...

tengah demam2 nehh..
sedap gak pekena pau panas kan..

banjerr laa.. blehh..? :P

besi said...

sis_nita..boleh je...org demam elok makan pau biasa je...tak leh goreng2...

Vee Violet said...

alaaa... Vee terus lapa pau nie...
mane nak cari nie....
lalalala

besi said...

vee...mesti ada kat area vee keje tu...masa balik karang singgah la beli...heheheheh

eddie dewanaga said...

pau yg best inti kaya... ikut tekak gua. tapi kacang merah pun ok... ini kalau sebijik kena dgn kopi O... relax, senyum.

besi said...

bro...ehheheh sedap tue

IT'S Me N.a.N.a said...

pau dekat hospital serdang sedap giler! rase mcm nak pergi selalu jer hospital nak mkn pau punya pasal..hehehh..

eliza said...

makan pau napa x ajak aku...huhu

besi said...

nana..serdang jauhnya dah nak sampai putrajaya tue...nanti2 kalau ada masa leh try


eliza...alahai jom2 kita makan pau

shi3la said...

nakkkkkkkkkk pauuuu....!!!

besi said...

shiela...heheheh

eliza said...

besi blanja pau ayam...:)

besi said...

eliza.....boleh, kat opis aku kafe dia ada pau ayam bbq sedap...
leh belanja eliza nanti heheheh