December 1, 2009

myminyak

khabarnya akan ada sistem baru dalam pemberian subsidi minyak... mungkin akan dimulakan pertengahan tahun depan.....bulan mei 2010 kot... dengan kata lain..tak semua org akan bayar harga minyak sama seperti sekarang.. org yg dikira berkemampuan, kaya , berpendapatan lumayan dan sebagainya akan dikenakan harga minyak mengikut harga pasaran semasa........ golongan marhain akan tetap disubsidikan... macam mana nak tahu kita termasuk dlm golongan disubsidi atau tidak? sabar...mekanismanya akan diumumkan kelak oleh pak menteri nanti.. khabarnya penggunaan mykad dlm urusan membeli petrol ini, akan menjadi key utama dlm pengenalpastian seseorang itu layak atau tidak mendapat subsidi nanti.... so jaga2 jangan pulak selepas ini mykad anda hilang dan org lain akan menggunakanya utk beli minyak.. mykad kita tanggungjawab kita p/s:mykad kat atas tue aku upload kat yahoo image...tak tau sape

8 comments:

Yern Ain said...

hoo. pas ni makin byk la mykad org hilang.

besi said...

yern ain....tu la, kena jaga2 la

Hisham said...

salam...kalo btl citer ni ok la tu..tp cmner nk detect org kaye ke susah..hhehe

eddie dewanaga said...

benda ni sudah dicadangkan a few years back, masa Tun Mahathir pun memang ada yg bikin isu kenaikan harga petroleum serta ways to keep the burden out of people.

ada yg cadangkan subsidi tengok dia guna kereta apa, sebab ada driver macam member gua yg kena isi minyak pada 3 kereta Jaguar/Mercedes/BMW bos dia sebelum pulang bertugas setiap malam...

semoga yg terbaik buat marhaen mcm kita ni.

LotsOfLove-Pearls said...

salam besi,
kena jaga mycard bebaik.
so far tak pernah hilang lagi.
hehe..

*minyak o minyak.
semoga semuanya terbaik utk rakyat.

*nanti apa kata golongan yg berkemampuan kalau ada sistem cenggini..
tak ke mcm pilih kasih :)

besi said...

bro...pandai2 la oficer2 kerajaan nanti...

bro eddie....menarik juga tue..kereta malaysia dpt subsidi, camne ok kan

LOL...khabarnya RM 2 bilion akan dpt dijimatkan dari sistem ini...
mmg pilih kasih...kalau mampu rasanya diorang tak de halnya

eiza in the house.. said...

Salam besi,
wah..klu golongan student gase2 kene byr tak? :)

besi said...

eiza...mekanisma siapa yg layak dpt subsidi belum diumumkan lagi..
tapi kalau student mana ada duit..
tak kena la kot...