February 6, 2009

roti canai

selain dari nasi lemak...makanan
kegemaran rakyat malaysia diwaktu pagi
petang dan malam ialah roti canai....
roti canai memang sedap.....
harga roti canai sekarang lingkungan
rm 0.70 - rm 1.00 sekeping....
bergantung kepada tuan punya kedai...'
aku, kalau tak de nasi lemak...
mesti kena rocai( singkatan roti canai)
tapi kena pilih dia punya kuah dahulu...
sebabnya..kebanyakan rocai rasanya semua sama'
yang membezakannya adalah kuahnya...
rocai kedai mamak memang sedap....
tapi kuah dia kadang2 ok kadang2 tak...
itu masalahnya....
rocai kedai melayu...terkenal dengan kuah yang'
sedap...baik dal atau kari... masakan melayu
berbeza ngan mamak.... aku lagi suka
rocai kedai melayu....tapi payah jugak nak jumpa....kat kl nie
kalau kat ampang food court bunga tanjung tue....
ada sebuah kedai makcik(melayu) yang jual rocai nie..
walaupun rocai dia tak segebu kedai mamak
tapi kari dia fuhhhhhhhhhhhhhh sedap betul
aku penah hirup kari dia macam hirup sup
sedap betul....
tapi rocai tak leh makan selalu sbb
kolestrol tinggi dan menggemukkan..
tapi kalau dah suka..hentam sajalah...

10 comments:

eliza said...

roti canai satuuuuuu...
kuah dal ya bang..hehehe


lapar laa...

besi said...

hehehe..eliza meh sini kita kena roti canai...sama2

eddie dewanaga said...

kalau area JB dan S'pore, kita orang panggil roti prata...

prata ni dah byk variasi, ada yg taruk cheese dan ada yg taruk madu campur pisang, bagi gua, cukup sekadar roti taruk bawang...

dan kuahnya (kalau kat mamak) mesti kari ikan...!!

besi said...

eddie....roti prata kalau kat sana
hmmm gud info bro....tq

vidadarisakura said...

roti telur cheese satu!!!!!


yummy~hee

besi said...

vi.....patut la suka mkn roti telur rupanya.........

Roslan said...

Salam...

Di kampung melayu subang ada juga roti canai yang boleh bikin air naik kepala masa menguyahnya...

Pergi kampung melayu subang, ikut jalan sg buluh, sebelum trafic light kedua selepas traffic light mobil, sebelah kanan ada kedai nama kedai NASI LEMAK R7....

Boleh juga 'try' kari telur rebus dengan nasi lemak...

Apa-apa pun, yang kolesterol itu sedap, yang bersenam itu tidak berapa lazat... hehehehe

besi said...

lan...gerai R7 kat kg melayu subang tu aku dah try la...
ok la....

Anonymous said...

Sbnarnya roti canai paling best ialah roti canai yg ditebar oleh mamak yg baru korek idung, kmudian garu ketiak kiri dan kanan,di tambah dengan peluh2 yg menghujani kuali roti canai tu...
perghhhh..mmg best gila..

tu yg korang ketagih mkn roti canai..

yang benar,
kurtkudin

p/s.. saya baru lepas bungkus 2keping roti canai kat kedai mamak seberang jalan dpan umah..mmg layan abis roti canai dia..

besi said...

kurtkudin....buruk punya perangai