May 25, 2009

emas

MASA ITU EMAS.....
masa sekolah rendah
cikgu awal2 dah bagi tau bahawa
masa itu emas................
serius...pada masa umur 8 dan 9 tahun
aku tak faham....apa maksudnya....
masa itu emas? jam emas ke?
semuanya masih kabur......
tapi bila masuk sekolah menengah
aku lama2 dah paham apa....maksudnya
masa itu emas.............tapi terbatas kepada
masa peperiksaan sahaja....nak dekat exam
yg besar seperti PMR dan SPM.....baru terasa
masa itu emas....................
tapi,,,sekarang mmg terasa masa itu mmg emas
sebab banyak masa aku...semasa awal 20an
telah dibuang begitu....maknanya konsep masa itu emas
aku gagal menghayatinya....................
sekarang ini, aku akan mencuba sedaya
upaya untuk tidak membuang masa..........
boleh ke?...............susah la..hari2 minggu ku
duduk depan c main games.....itu la keje aku
xtvt lain....tak de...........................
kesimpulanya jgn buang masa (nasihat utk aku ).....
masa itu emas.......................hargai lah ia...

7 comments:

eiza in the house.. said...

jom pi lombong emas..baru berbaloi baloi hidup..hehe

besi said...

eiza...heheheh emas ? kalau ada mmg la kaya...

sis_nita said...

betul tu.. kena hargai masa..

dulu, masa akak sekolah menengah.. form 1 masa tu sesi petang.. terasa lamanyerr nak masuk waktu sekolah.. kat umah ni dok tgk jam.. lamanyerr..

motif? dulu form 1 dah ada pakwe.. hahahah! teruk2!

besi said...

sis_nita....amboi cepatnya matang hehehheheh

eddie dewanaga said...

cakap pasal masa ni, jam tangan gua tertinggal dlm toilet ofis, masa nak zuhur tadi...

adoi... dah tua2 ni pelupa menjadi jadik!

Vee Violet said...

yup...
betul...
masa itu emas...
but besi, even dou dah byk masa besi terbuang mcm tu saje sebelum nie - its never too late nak cover blk...
bg Vee ada 2 jenis manusia dlm dunia ni.. (fakta Vee sendiri)
1. Yang betul2 menghargai masa dari kecil smpi ke akhir hidupnya.

2. Yang hargai masa but di akhir hidupnya dia sia2kan masa dlm hidupnya dgn benda2 yg tak berfaedah dan...

3. Yang tak hargai masa dlm hidupnya but at last sedar dah byk benda yg die terlepas dlm hidup n die mula penuhi hidupnya dgn byk benda2 berfaedah & buat byk benda2 yg baik untuk org lain dan diri sendiri dan at last die tenang smpi ke akhir nafasnya...
=)

Yang mane plg rugi an untung?
*wink*

besi said...

bro eddie....heheheheh camno leh lupa tue...


vee...betul la cakap...saya akan berusaha nak jadi no:3 tue...number satu dah lepas dah
tq vee