May 13, 2009

resdung

resdung ialah sejenis penyakit berkaitan dengan hidung....
tapi menurut doktor...tiada istilah resdung dalam
bidang perubatan moden.....
maknanya resdung nie hanya penyakit yang dinamakan
oleh orang melayu sahaja.............
penghidap penyakit resdung ini akan menghadapi
masalah selsema yang teruk.....
dan fungsi hidung sebagai alat pernafasan serta
menghidu bau bauan akan terjejas.....
amat sukar untuk mengubati penyakit ini.....
secara moden, ataupun tradisional......
aku bernasib baik kerana tahap resdung yg
ada kat aku nie kurang la teruknya.....mengikut musim
kata orang.............
apa2 pun kena sentiasa bersabar..................
p/s:fakta aku mungkin salah, tolong betulkan siapa yg tau

24 comments:

Vee Violet said...

saya penghidap penyakit resdung yang teruk...
=)
sedih sgt kdg2...
='(

sis_nita said...

akak kalo bersin, 6 ke 7 kali berturut-turut..

aderrkah akak dalam kategori penghidap resdung..?

ya.. betul betul betul..

Vee Violet said...

hahaha...sis ni...
tanya then jawab sendiri...
Vee punya prob pulak... if makan ayam, walaupun 2,3 cubit... muka panas then merah... sok lusa tu, naiklah jerawat mcm jerawat batu... if makan cheese cthnye... mulalah rasa ada benda yg bergerak2dlm muka...

besi said...

vee ngan sis_nita...dua duanya pengidap resdung ke? heehehheh
kena berubat nie

A a D i I ? said...

resdung? ubatnya pegi pindah kat felda redong (segamat). mungkin asal usul ko dari felda tu. haha!

am kidding!! =)

Vee Violet said...

besi...
mane alamat nih?
hihih

GitaLaraPencinta said...

Lara teringat one of my friend. Dia ada resdung. Then one day dia tunjuk pada Lara ulat resdung tu masa dia terasa ulat tu bergerak2 kat muka dia.

E! Geli! Memang nampak ulat tu lalu disebalik kulit muka dia! Damn! Masa tu gak Lara boleh nak termuntah depan dia. Hehe! Terus dia merajuk!

besi said...

Aadil....hehehehee, marah org segamat nanti....

gitalara.....ulat2 tue yg mengorek2 hidung tue...

besi said...

vee...ok2 tapi alamat opis la...bolehkan..kat umah mana org

afsal_8281 said...

aku gak salah sorg pengidap penyakit ni yg penah satu masa membuatkan muka aku membengkak dan mata yg sepet ni menjadi teramatlah sepet lagi...

keje lak kt kedai brg yg berhabuk dan bertemu org ramai...
customer pakat tnya awat muka bengkak..hu3X maluuuuu

jatuh saham ooo ms tu...dammm

Vee Violet said...

dah dpt besi...
=)

besi said...

sal...cite pasal saham ke..eheheheh
sekarang macam mana? dah ok...


vee...tq...walaupun tak dpt lagi heheheheheh

afsal_8281 said...

saham agak melonjak selepas muka da ok then mantain je sbb da kawen kan...
he3X

skang ni tak main saham2 lagi dah...sbb ada org da beli utk seumur hidup
hii3X

besi said...

sal...jaga pemegang saham tue elok2, jgn lak nanti dia jual lak....

afsal_8281 said...

dia tak akan jual saham yg ada ni besi
tp berkemungkinan dia beli saham yg baru tu Wallahhu'alam...

kalo sal tau dia ada niat nak beli saham baru tau la apa nak buat..
he3X...

saham yg ada ni pun tak terjaga tau..

besi said...

sal....heheheheh mana ada org nak cite beli saham lain...

a.b geldofg said...

aku tk tahu apa

afsal_8281 said...

oooo tak cite eh besi..

tak cite takpe tp i'm really sure la leh dpt agak kalo2 org nak beli saham lain...
biasa la kan naluri pompuan ni very the strong 1, besi...

hii3X

eddie dewanaga said...

pernah lihat org buat rawatan resdung, namun sehingga kini beliau masih lagi ada resdung...

padahal dah ratus2 dah pegi klinik, hospital dan pusat rawatan tradisional...

besi said...

bro..ab ,,,buat2 tau je


sal...ya la ...


bro eddie...itu la pelik, penyakit kadang2 ok cepat..kadang2 langsung tak ok...

eiza in the house.. said...

hai besi..za juga salah sorang pesakit ini..kalu dh sakit idung pun dh jadi mcm badut..

utk Aadil
uitt..felda redong tpt makcik aku..huhu

armouris said...

lagi info tentang resdung kat sini - Resdung Ada Kaitan Dengan Kerosakan Gigi

vidadarisakura said...

sampai sekarang aku kompiush.
aku ni resdung ka apa.
tp aku memang bersin hari2 banyak2 n laju2.
hee


tidak comel kan.
haha

besi said...

vi...resdung hidung gatal