November 11, 2009

kemboja ohhhh siam

hubungan negara kemboja dengan thailand khabarnya semakin dingin... situasi begini amatlah tidak menyenangkan dan merisaukan jiran jiran serantau... hubungan yang dingin boleh meletup sehingga berlakunya peperangan... puncanya perebutan kawasan WAT yg berada disempadan dikedua dua buah negara... dan yang terbaru isu tentang perlantikan bekas perdana menteri thailand thaksin sebagai penasihat ekonomi kepada kerajaan kemboja... situasi ini menyebabkan kerajaan semasa tahiland sanggup memanggil pulang dutanya di kemboja... dalam hubungan antarabangsa, jika duta dipanggil pulang bolehla dianggap hubungan diplomatik kedua dua negara sudah putus...(ada org kata pula, dengan pulangnya duta maka seolah olah pengistiharan perang telah dimulakan). ini yang merisaukan negara2 jiran yang lain..... kalau perang tercetus...kesannya bukan kepada kedua dua negara malah merebak ke negara serantau... dlm keadaan ekonomi global yg suam suku nie harap2 bahana akibat peperangan tidak berlaku dirantau kita. semoga pemerintah kedua dua negara bertenang dan berusaha utk mengendurkan ketegangan ini....kita tidak sanggup melihat rantau ini menjadi huru hara......... harap2 bulan disember nanti semasa kejohanan sea games dikemboja tiadalah perkara buruk yang berlaku.. semoga acara sukan boleh menenangkan negara yg bergolak keamanan serantau menjamin kestabilan dan kemakmuran..

12 comments:

Vee Violet said...

Makin membimbangkan...
Memang kalau perperangan tercetus, akan memberi kesan buruk kepada negara terdekat dan negara lain termasuk dari segi ekonomi...
Sudahlah lately bencana alam makin membimbangkan, kalau ditambah dengan perperangan... bumi semakin menuju ke arah kehancuran...

besi said...

vee...setuju dengan vee..bencana alam pun kita dah rasa teruk...inikan pula perang antara negara...harap2 mereka bertenang..

eddie dewanaga said...

yup.. it's getting from bad to worst...

Thaksin tu punca krisis dalaman Thai, dia patut dihukum bunuh je. Mungkin itu tak meleraikan kekusutan, tetapi sekurang-kurang diorang dpt mesej, never mess with authority.


Kemboja cuba provok Thai kerana lantik Thaksin jadi econ. advisor, mungkin sudah masanya untuk kita lihat perang tercetus di sebelah sini pula...

besi said...

bro...banyak perlarian nanti bro..
alih2 pegi malaysia gak...letih bro

sis_nita said...

gempa bumi..

tsunami..

perang saudara..

aduhai.. mmg takkan berakhir..

sama laa cam kat opis aku ni..

Sales & Purchase Dept semakin menjadi2 laks tahap kekecohan yang berlaku antara sesama staff..

aku yg kat prod. Dept yg menjadikk mangsa keadaan..

ngeee..!!

besi said...

sis...perang opis tak pe biasa...
konflik kadang2 meningkatkan kualiti...kalau elok la kalau tak hancus....

yoro okino said...

mintak2 laa kn
aku sume tengok sukan nie
tapi bnyak sukan yg leh nak main kat kemboja...bejet xcukup

besi said...

yoro...tak pe suka sea nanti main apa yg ada cukup la....negara kemboja baru nak berkembang sikit...

IT'S Me N.a.N.a said...

semakin membimbangkan lar sekrang nie besi..hurmm...

LotsOfLove-Pearls said...

Besi,
Kita mengharapkan yang baik2 saja.

Harap jangan ler ada perang2..

seram wooo..

besi said...

nana..kadang2 suasana hubungan antarabangsa mmg mendebarkan...harap2 baik2 saja


LOL...sama2 kita berdoa...

vidadarisakura said...

omaigod.

kesian la rakyat 2-2 negara.