July 23, 2009

besiberani

besi berani.....? a.k.a magnet.... satu logam yang unik...kerana keupayaanya untuk menarik dan menolak......... ion2 positive dan ion2 negative besiberani....yang menjalankan fungsinya sebagai besiberani................ kegunaan...besiberani? tak pasti.......tapi masa aku kecil2 dulu bila emak tengah menjahit...kalau jarum jatuh atau hilang....besiberani digunakan utk mencarinya........itu yang aku tahu....... knp besiberani? nama besiberani dipilih kerana keuniknya...boleh menarik dan boleh menolak....mengikut kesesuaianya.. ada sesuatu kita boleh terima...ada sesuatu kita tidak boleh terima......itu lumrah manusia.... dan semuanya dipengaruhi oleh dunia..... selamat hari khamis semua........

13 comments:

afsal_8281 said...

selamat hari khamis
malam kang jgn lupa baca yasin ye

besi = besiberani
adik beradikkah?

rugi smlm tak pat tgk gerhana matahari
kl dilanda jerebu la
semuanya kuasa DIA

eddie dewanaga said...

zaman gua sekolah menengah dulu pernah rembat horse-shoe magnet (bentuk ladam kuda) masa projek sains dalam menentukan medan magnet.

tapi magnet tu tertinggal dalam toilet(gua sorok sebab ada spot check rokok)

sebab apa gua ambik at the first place?

entah...

besi said...

sal...insyallah,
ya la gerhana dlm jerebu...mmg tak nampak....


eddie... bro hehehehehe..mesti pening cikgu lab nak cari balik...heehheeh

afsal_8281 said...

tu la pasal besi
rugi gak tak pat tgk
dgr hot fm pg tadi
sorg cikgu tu call
dorg kt sekolah dpt tgk
siap buat sembahyang gerhana lagi
best kan

besi said...

sal...tak pe...akan datang dia dtg balik...kalau nyawa panjang kita leh tgk lagi.....

Miss Izah Mohamed said...

betol2.. dlu masa zaman budak2, jupe besi brani tu cam leh wt magic je.. hehe
tp skrg da xheran lg laa.. lgpn da blaja dalam sains.. so tau laa skit2 ttg magnet :)

besi said...

miss izah...heheheh suka main magnet ya...hehee

sis_nita said...

tapi magnet ko lom cukup kuat..
tuk menarik baizura dekat padamu..
hahahaha!
gurau yerr bro..!

besi said...

sis_nita....baizura tak leh la..
jgn diganggu dia...

Joe said...

anak2 dara aku memang suka dengan besi berani ni.

agaknya diaorang pelik macam mana besi sekecil tu boleh menarik objek yang besar.

kena la aku terangkan jugak kat diaorang. paham la agaknya tu. :)

besi said...

bro joe memang prihatin...sbb siap terangkan lagi anak2nya...diorang faham tue...

Yern Ain said...

wow. kagum dengan explaination tersebut :)

besi said...

yern ain...perli ke..?
ain bagi explaination yg betul nye