January 19, 2010

laksa........

hari ni nak cite pasal makan lagi.. selain nasi yang menjadi santapan utama rakyat negara kita, ada juga makanan2 jenis lain yg menjadi pilihan rakyat malaysia. salah satunya laksa........ laksa sesuai utk dimakan diwaktu tengah hari dan petang. waktu pagi rasanya jarang dibuat org. malam? ada juga' tapi kadang2 la.......... laksa dimalaysia boleh dipecahkan mengikut zon... zon utara, zon selatan dan zon pantai timur. zon malaysia timur kurang periksa (tak tau laksa kat sana camne. sapa tau bagi tau la) tapi yg paling top ialah laksa utara. utara utk lebih tepat ... laksa penang. teringat semasa cuti selepas spm...hampir 4 bulan lepak kat pantai banglow pecah area teluk bahang' aku ikut org meniaga laksa ditepi pantai disitu.... laksa tu memang sedap.....ramai yg datang memuji keoriginalan laksa tersebut.... sebenarnya tauke aku org perak... tapi dia pegi upah org teluk bahang buat kuah laksa tu.. bila org tanya dia suruh ckp bini tauke yg masak...heheheheh. ada satu makcik org penang la...sbb kami tak cakap utara.. dia kata adik sape masak laksa nie.? hangpa macam bukan org sini. laksa ni laksa penang....aku selamba jwb bini boss. dia org balik pulau...tak leh ckp org teluk bahang takut sama rasa laksa yg tempat boss aku upah tue...heheheh(teringat masa dulu2 sorry) diperak laksa hampir sama dengan penang(leh lwn) tapi ada sedikit perbezaan ttg laksa itu, tepung beras digunakan' utk membuat laksa. dan itu yg membezakan laksa perak(org2 kuala kangsar tau) dgn laksa penang.....kuah cara yg sama. aku mmg hantu laksa....heheheheheh kalau ada asam keping pehhhhhhhhhhhhh wa cakap lu.....sedap... petang nie sape teringgin leh kena laksa. kat kl? tak jumpa lagi tmpt yg jual laksa best....tapi kt pasar mlm ada la. tmn melawati. penah try laksa pantai timur ngan laksa johor....tak leh la...mungkin perut aku lain heheheheh p/s: kalau teringgin sgt laksa kena mee segera(cinta) perisa asam laksa sedap tue...

12 comments:

kuntumz said...

ko buat aku kecorrr air liur tau..sbb aku pun teramat lah suka pd laksa..tpi pd laksa yg sedap jer..klo tak sedap dan cair jer kuahnya mmg tak selera dibuatnya...
tpi org baru dpt anak kene pantg mkn lksa ni dlm tempoh setahun hingga 3thn camtulah kata mak aku..bahaya...tpi aku bedal jer klo jump laksa yg sedap....

besi said...

kuntumz....heheheh sebagai org pompuan...suka laksa okla...tapi
kena pandai masak baru lagi ok...heheheheh
laki hang mesti teringgin laksa yg hang masak.....tak tau kena belajar..heheheheh

LotsOfLove-Pearls said...

besi,
suka sup utara.

hehehe..

besi said...

ala LOL...citer sup lak....heheheh
sabah punya laksa camno? citer la

Vee Violet said...

hehehe... laksa sangat mudah nak buat... tapi susah tang nak pilih isi ikan n buang tulang ikan sebelum kisar halus isi ikan tue...
=)

besi said...

vee....seorang yg pandai buat laksa...tgk dlm youtube hari tu..
cekap vee ni....

misz benida said...

laksa peneng..sdapnye...
jumaat lpas br aku kol umh,mak aku wak laksa...uwaaaaa..mngidam nk mkn muffin buatan mak..hehhe

AIN-ALIN said...

uwaaarghhhh!
sedapnya laksaaaa!!!!!
:((

balik ni wajib makan!

DrSam said...

ha...ha...baru kejap makan laksa Ganu. memang feveret. cuma kalau makan laksa selalu kena hati-hati takut terpercik kat baju.

besi said...

misz benida....belajar2 la dari emak awk camno nak masak...heheh

ain alin....pandai masak tak? mesti pandai ni

dr sam....betul tu..kuah dia mesti kena baju...wat la camno pun..
ganu punya laksa macam kelantan ke?

eddie dewanaga said...

byk sg versi laksa ni, gua penah mkn laksa cina (laksa lemak singapura), laksa penang, laksa kelantan yg bergulung tu, laksa sarawak dan laksa johor...

besi said...

bro...seluruh negara termasuk negara jiran punya laksa ko dah rasa....bagusla.......
kena try lepas nie