January 5, 2009

tali pinggang belakang

kecoh awal tahun baru ini.. ..penguatkuasa jpj melaksanakan peraturan yang mewajibkan penumpang kenderaan mesti memakai tali pinggang dibelakang hampir 250 telah disaman pada awal tahun baru..2009 masyarakat awam merasakan tidak wajar peraturan ini dikuatkuasakan..kerana di lihat seolah olah menyusahkan dan membebankan rakyat awam.. namun,jika dilihat dari sudut yang rasional peraturan ini sebenarnya amat baik dan berguna kepada rakyat. jangan lihat kepada jumlah denda yang dikenakan..jika kita pakai jumlah denda itu tidak bermakna. apa yang susah sangat? kadang kadang kita merasa pelik dengan sikap kebanyakkan rakyat Malaysia ini... sesuatu peraturan itu dibuat terutamanya berkaitan keselamatan jalan raya adalah untuk keselamatan diri kita sendiri... secara peribadi, saya amat menyokong peraturan ini...lain orang lain pendapatnya... pengeluar kereta mestilah menyediakan tali pingang belakang ini kepada pengguna.. ajal maut ditangan tuhan..ya betul tetapi sebagai manusia yang dikurnia akal dan fikiran yang waras..kita mampu menghindarinya sediakan payung sebelum hujan....orang tua tua selalu berkata begitu..pepatah ini amat bertepatan. ANDA MAMPU MENGGUBAHNYA???

7 comments:

ab geldofg said...

memang btul ko ckp.....apa2 pun kt msia..undang2 boleh dperjual beli.....dan akan blaku bila ada polis kt depan....boleh pun boleh twar mnawar...hehehehe....salam bro

besi said...

hehhehe
dalam maknanya tue

DrSam said...

salam,

harap-harap pemakaian tali pinggang belakang ni jangan bemusim sahaja. sama seperti tinted window, no plate etc. penguatkuasaan tidak menyeluruh. atau memang untuk menguntungkan sesetengah pihak sahaja?

besi said...

betul tue dr sam...
istiqomah kata orang arab...
dlm melaksanakannya

eiza in the house.. said...

eiza dah buat appointment nak pasang tali pinggang belakang free kat produa..tp belum panggil lagi, so kalau tak ade tak kene saman kan?..

besi said...

kalau kete tak de tali pinggang belakang..tempoh sampai 3 tahun lagi...elok la pasang awal...

eiza in the house.. said...

tgh tunggu pangilan pulau jerk nie..kat bp nie pun dh byk sgt kete..